Hyppää pääsisältöön

Virtsarakon syöpä

Avainsanat:

Virtsarakon syövän tyypillisin oire on verivirtsaisuus. Kasvain todetaan virtsarakon tähystyksessä.

Virtsarakkosyöpä on yleisempää miehillä kuin naisilla ja se on miesten neljänneksi yleisin syöpä. Riski kasvaa iän myötä, virtsarakkosyöpää ilmenee tavallisimmin 60-80-vuotiailla. Virtsarakkosyövän riskitekijöitä ovat tupakointi, altistus teollisuuskemikaaleille sekä aiempi lantion alueen sädehoito. Virtsarakkosyövän yleisin oire on näkyvä verivirtsaisuus, joka edellyttää aina tutkimuksia. Muita mahdollisia oireita voivat olla erilaiset virtsarakon ärsytysoireet, pakottava tarve virtsaamiseen  tai tihentynyt virtsaamisen tarve. 

Verivirtsaisuutta voivat aiheuttaa esimerkiksi virtsatietulehdus, katetrointi, eturauhasen liikakasvu tai jokin virtsateiden vaurio. Verivirtsaisuus, joka todetaan ainoastaan virtsanäytteessä, on yleinen löydös. Tällöin lisätutkimuksia tehdään avoterveydenhuollossa ja vain tarvittaessa tehdään lähete urologian poliklinikalle.  

Suurin osa virtsarakon syövistä on pinnallisia ja rajoittuu limakalvoon. Pinnallisen virtsarakkosyövän ennuste on hyvä. Virtsarakon syöpä voi kuitenkin myös levitä virtsarakon seinämään (lihakseen kasvava virtsarakkosyöpä) ja kasvattaa etäpesäkkeitä.  

Virtsarakkosyöpäpotilaan hoitopolku

Virtsarakkosyöpäpotilaan hoitopolku on kansalaiselle tarkoitettu kuvaus sairauden hoidosta ja kuntoutuksesta. Tiedot eivät korvaa terveydenhuollon henkilökunnan antamaa henkilökohtaista hoitoa tai ohjausta, vaan toimivat tukena hoitoon liittyvissä päätöksissä ja omahoidossa.  

Mikäli perusterveydenhuollossa tai yksityislääkärillä tehdyissä tutkimuksissa herää epäilys virtsarakkosyövästä, saat lähetteen urologian yksikköömme. Epäily virtsarakon muutoksesta syntyy yleensä näkyvän verivirtsaisuuden tai virtsaamisoireiden perusteella.  Lähete voidaan tehdä myös kuvantamistutkimuksessa näkyvän muutoksen perusteella.  

Diagnoosin saaminen

Hoidot

Hoitosi suunnitellaan henkilökohtaisesti diagnoosisi perusteella. 

Pinnallisen virtsarakkosyövän hoito

Lihakseen kasvavan virtsarakkosyövän hoito

Mikäli virtsarakkosyöpä on edennyt virtsarakon syvempiin kerroksiin tai on korkean riskin virtsarakkosyöpä, jossa tauti uusiutuu rakkohuuhteluiden jälkeen, on hoitona virtsarakon poistoleikkaus.

Levinneen tai paikallisesti edenneen rakkosyövän hoito

Levinneen tai paikallisesti edenneen virtsarakkosyövän hoito on luonteeltaan palliatiivista eli tautia jarruttavaa. Parantavaan hoitoon ei tällöin enää ole mahdollisuuksia. Hoidon tavoitteena on syövän etenemisen hidastamisen ohella oireiden lievitys ja mahdollisimman hyvä elämänlaatu. Rakkosyöpä leviää useimmiten imusolmukkeisiin, maksaan, luustoon ja keuhkoihin. Aivometastasointi on harvinaisempaa.

Virtsarakkosyövän sädehoito

Sädehoitoa voidaan antaa potilaille, jotka eivät sovellu leikkaukseen tai eivät halua rakon poistoa. Tämä voidaan toteuttaa myös kemosädehoidolla (solunsalpaajan ja sädehoidon yhdistelmä), joka on tehokkaampaa kuin pelkkä sädehoito.

Sädehoito voi olla paranemiseen tähtäävää eli kuratiivista tai oireita lievittävää eli palliatiivista. Hoidon tavoite määräytyy syövän tyypin ja levinneisyyden sekä muun tarvittavan syövänhoidon perusteella, mutta myös potilaan yksilöllinen kokonaistilanne (ikä, yleiskunto, muut perussairaudet, potilaan toiveet) otetaan huomioon. Jokaiselle potilaalle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma.

Toimipisteet

Sädehoitopoliklinikka

Sädehoitopoliklinikalla hoidamme pääasiassa syöpäpotilaita.

Syöpäosasto

Hoidamme aikuisia syöpäpotilaita (pois lukien keuhko-, gynekologista- ja verisyöpää sairastavat potilaat, jotka hoidetaan omilla erikoisaloilla)…

Syöpäpoliklinikka

Hoidamme aikuisten syöpäsairauksia. Keuhko-, gynekologista tai hematologista syöpää sairastavien potilaiden hoitovastuu on omilla erikoisaloilla.

Urologian osasto

Hoidamme virtsaelinsairauksia. Urologiset syöpätaudit muodostavat suurimman sairausryhmän osastollamme.

OSZAR »